Specjalność zarządzanie jakością

W ramach specjalności studenci zdobędą wiedzę z zakresu zarządzania organizacją, z uwzględnieniem perspektywy projakościowej, roli członków zespołu w podnoszeniu jakości produktów i usług, kosztów zarządzania jakością.

Sylwetka absolwenta:

  1. Rozumie podstawy zarządzania jakością.
  2. Posiada umiejętności z zakresu wdrażania, utrzymania i rozwoju systemów zarządzania jakością.
  3. Posiada umiejętności organizacji audytów wewnętrznych.
  4. Posiada umiejętności zastosowania narzędzi zarządzania jakością.
  5. Potrafi podejmować decyzje na podstawie danych statystycznych.
  6. Wykazuje umiejętności tworzenia i rozwoju procesów zarządzania jakością w kierunku TQM.

Wybrane elementy programu kształcenia (wybieralne):

  • Jakościowe zarządzanie – podstawy i kierunki rozwoju.
  • Prawo żywnościowe i znakowanie żywności.
  • Systemy zapewnienia jakości w produkcji żywności.
  • Opakowania i gospodarka odpadami opakowaniowymi.
  • Łańcuchy dostaw w gospodarce.
  • Procesowe zarządzanie jakością.
  • Metody ilościowe w podejmowaniu decyzji.
  • Audyt w organizacji.
  • Systemy etyczne w działalności gospodarczej.