Specjalność zarządzanie jakością
W ramach specjalności studenci zdobędą wiedzę z zakresu zarządzania organizacją, z uwzględnieniem perspektywy projakościowej, roli członków zespołu w podnoszeniu jakości produktów i usług, kosztów zarządzania jakością.
Sylwetka absolwenta:
- Rozumie podstawy zarządzania jakością.
- Posiada umiejętności z zakresu wdrażania, utrzymania i rozwoju systemów zarządzania jakością.
- Posiada umiejętności organizacji audytów wewnętrznych.
- Posiada umiejętności zastosowania narzędzi zarządzania jakością.
- Potrafi podejmować decyzje na podstawie danych statystycznych.
- Wykazuje umiejętności tworzenia i rozwoju procesów zarządzania jakością w kierunku TQM.
Wybrane elementy programu kształcenia (wybieralne):
- Jakościowe zarządzanie – podstawy i kierunki rozwoju.
- Prawo żywnościowe i znakowanie żywności.
- Systemy zapewnienia jakości w produkcji żywności.
- Opakowania i gospodarka odpadami opakowaniowymi.
- Łańcuchy dostaw w gospodarce.
- Procesowe zarządzanie jakością.
- Metody ilościowe w podejmowaniu decyzji.
- Audyt w organizacji.
- Systemy etyczne w działalności gospodarczej.